Büyülü aşıklar şehri Paris’i gerçek bir turist gibi gezmeye var mısınız? Cevabınız evetse işte Paris’e gidildiğinde olmazsa olmazlar arasında yer alan Paris turistik yerler... Aşıklar şehri Paris hakkında bilgi sahibisinizdir muhtelemen ya da aşağı yukarı birkaç yeri gitmiş kadar biliyor olabilirsiniz. Bu yazımda sizlere Paris’in turistik ikonlarından bahsedeceğim ve Paris‘i gezerken neden bu durakları es geçmemeliyizi kısaca anlatacağım.

 

Fransa’nın tam kalbinde, Île-de-France bölgesinde yer alan, Fransa’nın muhteşem başkenti Paris… Seine Nehri’nin üzerine, Paris Havzası’nın tam ortasına kurulu bu büyülü kentte ikamet edenlere Parisien / Parisienne diye hitap ediliyor. Moda ve lüksün dünya başkenti olan aşıklar kenti , “Işık Şehir” ( La Ville Lumière) diye de anılıyor. Hadi şimdi Avrupa’nın en özel metropollerinden birinde nerelere gidilir onu anlatalım.

 
 

İlk Adım: Paris Turistik Yerler

 

Paris turistik yerler bakımından oldukça zengin bir Avrupa şehridir. Paris’te dolaştığınız tüm sokaklar, gördüğünüz tüm yapılar tarihin, kültürün ve sanatın birer parçasıdır. Doyasıya Paris turu yapmak ve Paris’i bir turist gibi gezmek için işte Paris’te gezilecek yerler rehberinin olmazsa olmazları… Ve elbette Paris’e gidildiğinde yapılmadan dönülmemesi gereken bazı aktiviteler…

 

1) Louvre Müzesi’nde Sanata Doyun

 

 

 

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük (35 bin sanat eseri ve 380 binden fazla objeyi kapsıyor) sanat müzesidir. Mona Lisa’yı, Vénus de Milo’yu, La liberté guidant le peuple (halka yol gösteren özgürlük)‘ü yerinde görmeyi istemez misiniz? Eski Mısır Medeniyeti, Kadim Yunan, Etrüsk ve Roma, Eski Yakın Doğu Sanat Eserleri, İslam Sanatı, Dekoratif Sanatlar, Heykeller, Tablolar, Baskılar ve Çizimler… Osmanlı’dan tutun mitolojik efsanelere kadar düşünebileceğiniz her konuda eserler var. Bu muhteşem yapıta girebilmeniz için tabii ki çok önceden bilet almanız gerekiyor ki o upuzun kuyrukta saatlerinizi kaybetmeyin. Bu açıdan Paris turları ile seyahat etmek avantajlı olabiliyor. Paris’in genel olarak tarihi yerlerinde ve müzelerinde kuyruklar ünlüdür. Turla gitmiş olmanızın bir faydası da tam olarak burada devreye giriyor.

 
 
 

2) Eiffel Kulesi’ne Çıkın

 

 

 

Tabii ki Paris’in olmazsa olmazı, tüm dünyada Fransa’nın sembolü haline gelen Eiffel Kulesi‘ne çıkmadan olmaz. Bu, Paris’e giden bir turistin turist olduğunun ilk göstergesidir. İsmini inşaatı yapan ve yine aynı isimle firma kuran Gustave Eiffel’den alan demir kule hem çok seviliyor hem de fazlasıyla turistik bulunuyor. Ama her ne olursa olsun Eiffel’in Paris’in bir simgesi olduğu sonucunu hiçbir şey değiştirmiyor. Eiffel Kulesi aslında Fransız Devrimi’nin 100. yılında fuar kapısı olarak inşa ediliyor. Fakat uzunluğu nedeniyle radyo kulesi olarak kullanılan Eiffel Kulesi, zamanla Paris’in simgesi haline geliyor.

 
 
 
 
3) Garnier Operası’nı Görün
 
Garnier Operası, Fransız tarihi anıtlar kategorisinde yer alan, muhteşem mimarisi ile dikkat çeken opera binası. Hala açık fakat içeride özel etkinlikler yapılıyor. Eklektik mimarlığı temsil eden Garnier Opera Binası, aralarında Napolyon’un da bulunduğu bir jüri üyesi tarafından onaylanarak, 1875 yılında tamamlanmış. Şu an opera ya da tiyatro izlemek mümkün olmasa da tarihi yapı olarak ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
 
4) Orsay Müzesi’ni Gezin
 
Aynı Louvre Müzesi gibi kocaman ve kesinlikle uğranmadan dönülmemesi gereken müzelerden biridir Orsay Müzesi. İçeride Van Gogh, Cezanne, Monet gibi dünyaca ünlü ressamların tabloları yer alıyor. Tabii ki sembolü olan kocaman saatin önünde fotoğraf çektirmeyi de unutmamak gerekiyor. Çünkü Paris’i gerçek bir turist gibi gezmek için bu bir şart…
 
5) Modern Sanatı Keşfedin
 
Bu iki sanat müzesinden sonra Van Gogh, La nuit étoilée | Atelier des Lumières ( ışıklarla tablo gösterisi) de yere yatıp tavanlarda ve duvarlarda ışık gösterisi ile müthiş Van Gogh tablolarını kaçırmamanızı öneririm. Peki Paris’in bu denli sanatla dolu olması ilhamını nereden alıyor? Bu ilhamlar Paris’in 1 saatlik mesafesinde bulunan Giverny kasabasındaki adı ünlü ressam Claude Monet ile de özdeşleşmiş Monet bahçesinden geliyor. Picasso, August Renoir, Kandinsky gibi ünlü ressamlar bu bahçelerde oturup ilham almış ve dünyaca ünlü eserleri ortaya çıkartmış.
6) Sacré-Coeur Bazilikası’na Çıkın
 
İşte size muhteşem bir Paris manzarası. Paris’i ayaklarınızın altına almaya hazır olun. Buraya pazar günü gitmenizi tavsiye ederiz çünkü kocaman ve kalabalık bir ayin oluyor ve siz de oradaki sıraya girip papaz ve rahibeden lokumunuzu alıp af dileyebilirsiniz