İstanbul deyince Ayasofya, Kız Kulesi, Boğaz, Adalar, Galata, Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı, Sultan Ahmet, Taksim, Çiçek Pasajı, Pera, Eminönü, Sarayburnu, Çamlıca, Çengelköy, Pierre Loti gibi birbirinden güzel tarihi ve turistik mekanları bir çırpıda sayabiliriz fakat İstanbul’da gezip görebileceğiniz yerler listesinin sadece bir kısmı bu.

Vapur, çay simit martılar, salep, Türk kahvesi, rakı balık, boğaz turu, balık ekmek, lokum, alışveriş, fasıl, hamam sefası… bunlar da İstanbul’u gezerken yapabilecekleriniz arasında en popüler olanlar ama bu liste daha uzar gider. 

Dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Yüzyıllar boyunca gelmiş geçmiş en güçlü iki imparatorluğa, Bizans ve Osmanlı’ya başkent olmuş, sultanların, sarayların mekanı. Kültür ve inanç çeşitliliği ile dünyanın kalbi olan İstanbul’un yedi tepesinde esen rüzgarlarda tarihi minarelerden yükselen ezanlar çan seslerine karışır. Kiliseler, manastırlar, camiler, medreseler, sinagoglar yan yanadır. 

Antik dönemden Bizans İmparatorluğuna ve Fatih’in fethi ile nihayet Osmanlı’ya geçen İstanbul bir örneği daha olmayan kültürel ve tarihi  zenginliklere sahip olmasının yanı sıra İstanbul Boğazının iki yakasına kurulmuş üç tarafı sularla çevrili kıtalar arası konumu ile Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan çok özel bir jeolojiye ve müthiş güzellikte bir doğaya sahiptir. 

Üzerine şarkılar söylenmiş,  şiirler yazılmış. Gelmeyen merakından, gelip görüp giden özleminden kurtulamaz derler. Havası, büyüleyici atmosferi, tarihi dokusu ile  kalabalık caddelerinde hayat yedi yirmi dört kesintisiz akar.  İstanbul, geceleri başka gündüz başka güzel olur, bahar başka, yaz başka, kış başka… 

Jolly’nin uygun konaklama imkanları sunan İstanbul otellerinde rüya gibi bir tatil geçirmeniz, tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmeniz için İstanbul’da Gezilecek Yerler  yazımızla size eşlik ediyoruz. 

İlk yerleşim tarihi milattan önce 600’lü yıllara kadar uzanan İstanbul, on altı milyon nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık ili olmasının yanı sıra ticari hacmi ile de ülkenin can damarı diyebiliriz. 

Kuzey kıyıları Karadeniz’e bakan İstanbul’un, Asya ve Avrupa yakaları arasına Boğaziçi uzanır ve Güney kıyılarını Marmara denizi doldurur. 

Roma İmparatorluğu (330-395), Bizans İmparatorluğu (395-1204), Latin İmparatorluğu (1202-1261) ikinci defa Bizans İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul, son olarak Fatih Sultan Mehmet’in bir devri kapatıp yeni bir çağ başlatan Fethi ile 1453 yılında Osmanlı imparatorluğuna başkent olmuştur.

İstanbul İlçeleri

İstanbul Avrupa Yakası İlçeleri 

Arnavutköy Büyükçekmece Küçükçekmece
Avcılar Çatalca Sarıyer
Bağcılar Esenler Silivri
Bahçelievler Esenyurt Sultangazi
Bakırköy Eyüp Şişli
Bayrampaşa Fatih Zeytinburnu
Beşiktaş Gaziosmanpaşa  
Beylikdüzü Güngören  
Beyoğlu Kağıthane  

İstanbul Asya Yakası İlçeleri

Adalar Pendik
Ataşehir Sancaktepe
Beykoz Sultanbeyli
Çekmeköy Şile
Kadıköy Tuzla
Kartal Ümraniye
Maltepe Üsküdar

İstanbul’da Gezilecek Tarihi Yerler 

İstanbul’da gezilecek yerlerin başında gelen Tarihi Yarımada, milattan öncesine ait kalıntıları da sınırları içinde bulunduruyor, Bizans döneminde  İmparator Konstantin’in  adıyla anılan Konstantinopolis de, Osmanlı’nın başkenti İstanbul’da, işte burası.